• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

           
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam33
Toplam Ziyaret349937

Doğru Köpek Seçimi

DOĞRU KÖPEK SEÇİMİ

 Doğru Köpek Seçimi Köpek bir oyuncak çeşidi değildir! Sorumluluğunu alabileceğinize inanıyorsanız köpek sahibi olunuz!  Köpek bakmak son derece meşakkatli ve masraflı bir iştir, almadan önce bunları bilerek ve düşünerek karar veriniz!  Resimlerine bakarak köpek alınmaz! Seçeceğiniz ırkın özelliklerinin size hitap etmesi aynı şekilde sizin de onun ırkına has ihtiyaçlarına, beklentilerine hitap edebilmeniz gerekir ki bu beraberlik sorunsuz bir şekilde bir ömür boyu devam edebilsin! İnsanlar genellikle beklentilerine ve yaşam tarzlarına uygun olmayan köpekleri aldıkları yetmiyormuş gibi birde aldıkları canlının gerek fizyolojisi gerek psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmadan filmlerde, dizilerde, reklamlarda vs. gördükleri köpekleri komik, şirin, eğlenceli vs. görsel duygularla ne ırkı ne karakteri ne uygun yaşam biçimi ne de beklentileri konusunda fikir sahibi dahi olmadan sıkılınca ve sıkışınca bir köşeye hatta sokağa atabilecekleri bir oyuncak olarak almaktadırlar.  Köpekler ırk meziyetlerine göre tercih edilerek bu şekilde eğitimi ve yetiştirilmesi gerekliliği düşünülerek alınmalıdırlar.  Sarışın mavi gözlü atletik yapılı 90/60/90 ölçülerinde vb. vs. tam benim istediğim vücut ölçülerinde diyerek köpek türleri seçimi yapmak doğru değildir. Siz Onun tipini beğendiniz de bakalım O sizin ona verebileceklerinizi beğenecek mi?  Siz onun ihtiyaçlarına, beklentilerine, yaşam şartlarına uygun bir yaşam sağlayabilecek uygun kişi misiniz?

Köpek Irk Seçimi

Kendiniz ve Aileniz İçin Doğru Köpek Seçimini Nasıl Yapacaksınız?

Pet shop dükkanının önünden geçerken minik gözlerini size dikmiş ve “beni eve götür” dercesine bakan bir yavru köpek, diğer bir deyişle tapılası bir tüy yumağı gördünüz. Ya da yolunuz bir barınağın önünden geçiyor ve barınağın bahçesinde, üzgün gözlerle size bakan, şirin bir köpek yavrusu gözünüze ilişti. Böylesine önemli bir kararı vermeden önce, ileride olabilecekleri hiç düşündünüz mü?  Hiç düşünmeksizin bir çocuğu evlat edinebilir misiniz? Büyük olasılıkla eve gidip, bu önemli kararı ailenizin diğer üyeleriyle de konuşursunuz. Yaşam stilinizi, mali durumunuzu ve diğer ayrıntıları gözden geçirirsiniz. Köpek alırken de aynı konuları etraflıca düşünmek, son derece önemlidir; ancak konu pet shop dükkanının vitrinindeki tapılası tüy yumağı ya da barınaktaki üzgün suratlı köpek yavrusu olunca, çoğu insan ne ev eğitimini, ne banyo ve temizliğini, ne veteriner kontrollerini, ne de her gün vermeleri gereken yiyecek ve suyunu düşünür. Barınakların istenmeyen köpeklerle dolu olmasının nedenlerinden biri de budur.

Köpek Alırken Gözden Geçirmeniz Gerekenler

  • Maddi durumunuz
  • Zaman durumunuz
  • Aile üyelerinin sağlık durumu
  • Yaşadığınız yer
  • Çocuklarınızın yaşı
  • Yerel hayvan yasaları
Köpek beslemenin insan sağlığına pozitif etkileri vardır. Araştırmalar, köpek beslemenin kan basıncını düşürdüğünü ve depresyonu azalttığını göstermektedir. Buna karşın, hazır olmadığınız halde köpek almanız halinde, stresinizi azaltacağını düşündüğünüz bu sevimli hayvanlar, tam tersine stres kaynağı olabilirler. Bu metinde yazılanlara bir göz atın ve bir köpeğin, hem sizin hem de onun yaşamını karşılıklı olarak nasıl etkileyebileceğini bir düşünün.

Ailenin Yeni Üyesi

Tamam. Bir köpeğin ailenize katılmasına karar verdiniz. Ancak vermeniz gereken kararlar bununla sınırlı değil. Kendinize vereceğiniz cevaplarla, yaşam stiliniz için ne tür bir hayvanın daha uygun olabileceği konusunda bir fikir edinmeye çalışın. Apartmanda yaşıyorsanız ve uzun saatler boyunca çalışmanızı gerektiren bir işiniz varsa, balık, kuş, kedi veya bunlardan herhangi ikisi sizin için en iyi seçim olabilir. Günlük olarak koşmayı seviyorsanız, yüksek enerji seviyesine sahip köpekleri seçmek en iyisidir.  Kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulduktan sonra, kendinize bazı sorular sorun. Pet konusunda profesyonel kişiler ve kitaplar, kafanızdaki şu tarz soruları yanıtlamanız için iyi birer bilgi kaynağıdırlar: Hangi ırk köpekler çocuklarla iyi anlaşır? Bazı spesifik ırklarda hangi sağlık problemleri görülebilir? köpek yaşı ile çocukların yaşı birbirini nasıl etkiler? Bu soruları cevapladıktan sonra, ailenizin yeni üyesi olmaya aday köpekler ile vakit geçirmeye başlayın. Yerel köpek şovlarına katılın ve jüri üyeleri ve köpek sahipleri ile karşılıklı olarak konuşun. Spesifik ırklar hakkında daha fazla bilgi almak için internette araştırma yapın.  Pek çok pet market ve barınak, ailelerin bir karara varmadan önce köpeklerle iletişim kurmaları için özel olarak dizayn edilmiş alanlara sahiptir. Seçiminizi yaparken hayvanların enerji seviyesine, çocuklarınızla olan ilişkisine ve genel görünüş ve tavırlarına dikkat edin.


Kararınızı Verdiniz. Peki Şimdi Ne Olacak?

Doğru köpek seçimi, onu ailenizin bir parçası yapmanız için attığınız ilk önemli adımdır. Şimdi, onun eve gelişi için hazırlanmaya başlamalısınız. Hazırlık yapmadan önce kesinlikle onu eve getirmeyin. Öncelikle ailenizi hazırlayın. İhtiyaçlar ve sorumlulukları tartışın. Ailenin daha genç üyeleri ile köpek bakımı hakkında konuşun. Beklentilerinizi belirleyin; ancak yeni gelen misafirin, evde kendini rahat hissetmesi için zamana ihtiyacı olduğunu da unutmayın. Gerekli malzeme listesini alın : tasma, kayış, adının yazdığı kart, su kabı, mama kabı, yatağı ve tabii ki oyuncakları. 


Eve Yeni Bir Köpek Getirdiğinizde Sahip Olmanız Gereken Eşyalar

Özel bir kimlik kartı (Hem sağlık karnesi hem kimlik kartı hem de pasaport yerine geçen) Mama kabı Su kabı Yatak Oyuncaklar (Köpek için uygun oyuncaklar: Kemirme Halatı, Manda derisinden kemik ve top) Temizlik gereçleri Uygun bir mama Sevebileceği küçük ödüller (Sık kullanmamak kaydıyla bisküvi gibi) Tasma Kayış Köpeğinizin yaşı ve yaşam stiline uygun kaliteli ürün ve mama çeşitlerini araştırın; çünkü tüm bebekler gibi yavru köpekler de, yetişkinlerden farklı olarak farklı besinsel ihtiyaçlara sahiptir. Tüm bahçeyi temizlemek istemiyorsanız, dışarıda bir tuvalet dizayn edebilirsiniz. Köpeğiniz için (tıpkı bebekler için olduğu gibi) evde bir takım önlemler alın. Elektrik kablolarını, aile üyelerinin eşyalarını ve bitkileri, köpeğinizin ulaşabileceği yerlerden kaldırın. Yavru /köpekler, dünyayı bir oyun gibi görürler ve pek çok bebekten daha hızlı hareket ederler. Sizin göreviniz, onların, oyuncakları, tehlikelerden ve ayakkabılarınız gibi çiğnemesi yasak olan nesnelerden ayırt etmeyi öğrenmesini sağlamaktır. Son olarak, arkadaşlarınız ve aile üyelerinizin tavsiyelerini dikkate alarak, iyi bir veteriner seçmelisiniz.


Karakter Açısından:

Gerekli sağlık kontrollerini yaptıktan sonra sıra yavruları karakter açısından test etmeye ve sizin yapınıza uygun bir yavru seçmeye geldi. Yavruların sevimliliği sizi yanıltmasın, aceleci davranmayın ve kendinize özgün bir yavru seçin.Yavruların hepsi sevimli ve doğal olarak yaramaz ancak hepsinin kendine özgü karakteri var ve siz yaşam tarzınıza uygun bir yavruyu seçmelisiniz. .Bu seçim ileride küçük yaramaz büyüyüp erişkin hale geldiğinde büyük önem kazanacak ve size oldukça yararlı olacak. Bu seçimi yapmakla ileride karşılaşacağınız bir çok sorunu da daha ortaya çıkmadan bertaraf edecek ve küçük yavrunuza beslediğiniz sevginiz azalmadan ve ayların,yılların verdiği tecrübe ve birliktelik ile katlanarak büyüyecek.Pek çok köpek sahibi severek ve özen vererek aldığı köpek yavrusu için ileride baş belası olarak söz etmektedir.Bu sorun yavruyu alırken karakter testi yapmamaktan ve yavrunun gelişme esnasında yöneltilen yanlış davranışlardan kaynaklanmamaktadır. İleride böyle bir duruma düşmemek için bu testi uygulayın ve yazımın başında söylediğim ve bu sayfalarda anllatığım gibi yavrunuza doğru ve kuralcı bir şekilde davranmaya özen gösterin.


Yavru Çok Hareketli, Girişken ve Sevecen Davranıyor Çok Az Tereddüt Ediyor İse:

Bu davranışı sergileyen yavru kendine tam bir güven sergiliyor.Çevresindeki olayların farkında ve hemen cevap veriyor.Yeni tanıştığı bir olaya kısa bir çekingenlikten sonra uyum sağlıyor. Bu yavru ileride aktif olacak,aynı zamanda çevreyle olan uyumlu ilişkisi ve kendine güveni sayesinde rahatça ev ortamına ve şehre kolayca adapte olacak ,tabii doğru bir şekilde sosyalleştirildiği takdirde.Eğitimi kolayca yapılabilecek. Bu yavru siz ilk kez köpek sahibi olacak ,hayat dolu hareketli,sık sık yürüyüşe veya koşuya çıkan günün büyük bir bölümünü köpeğinizle geçirecek ve geçirmek isteyecek kişiler için birebir. Yavru Hareketli,Girişken,Sevecen,Çok Az Tereddüt ediyor Aynı Zamanda Atılgan, Kardeşleri Üzerinde Hakimiyet Sahibi İse: Bu davranışı sergileyen yavru lider olma isteği içerisindedir.İleride çok hareketli,eğer başarabilir ise arkadaşları üzerinde hakim ve biraz inatçı olacak, eğitiminde zorlanacaksınız.Size kendi isteklerini kabul ettirmeye çalışabilir. Bu yavru ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için uygun değildir,daha çok deneyimli bir sahip için ideal. Yavruyu almak isteyen kişi yukarıdaki koşullar içinde kendini hazır hissetmeli,yavruyu çok şımartmamalı daha katı bir yapıya sahip olmalı,kurallardan ödün vermemelidir.


Yavru Kardeşleri İle Oyuna Az Katılıyor Son Derece Ürkek ve Köşelere Sığınmak İstiyor İse:

Bu küçük yavru ise,sürünün en son üyesi.Muhtemelen annesi bu yavruya biraz kızmış ve hırpalamış.Kendisinin ürkek karakteri ile de birleşerek durumu daha kötüye gitmiş.Muhtemelen diğer kardeşlerinden daha zayıf çünkü yeterli beslenememiş,annesi memeden uzaklaştırmış veya aktif olmadığı için yerini diğer kardeşlerine kaptırarak yeteri kadar süt emememiş. Üreticinin bu yavruya daha dikkatli bakması gerekiyordu.Süt emmesine yardımcı olması ve sütten kesildiğinde ise ona özel besin hazırlaması yerinde bir davranış olurdu.Her ne kadar vahşi ortamda olmamasına ve kontrol altında olmasına rağmen doğanın kanunu gereği güçlü olan hayatta kalacak ve yaşamını sürdürecektir.Yavru beslenme yönünden zayıf kaldığına göre geri planda kalması doğal bir sonuçtur. Bu yavruyu almak isteyen yukarıda anlatılan diğer ürkek yavruya sahip olmak isteyen kişi ile aynı karaktere ve yaşama sahip olmalı ama ondan çok daha fazla ve itinalı davranarak yavruya yaşamı öğretmelidir.Gerektiği gibi davranılır ise yavru kendisini toparlar ve size uyum sağlar ve yaramazlıkları az olan sevecen bir köpeğiniz olur. Eğer yavru beslenmiş gözüküyor ama bu davranışları sergiliyor ise birinci kısımda anlatılanlar yinelenmiş olabilir.Bu köpeğe de aynı şekilde davranılmalıdır.


Koruma Köpeği Seçimi İle Yavrulara Uygulanacak Diğer Karakter Testleri:

Koruma köpeği seçimindeki yanlışları daha önce belirtmiştim.Bu konuya burada da değinmek istiyorum. Bir çok kişi koruma amacı ile köpek istemekte ve almaktadır.Ancak her köpek koruma yapamayacaktır. Bu özellik onun genlerinde ve kalbinde bulunmalı ve koruma iç güdüsü güçlü olmalıdır. Koruma köpeği seçiminde en önemli nokta yavrunun ailesinin özellikleridir.Genetik kalıtımla yavruya aktarılan koruma ve savaşma iç güdüsü ile cesurluk ne kadar yüksek ise yavru o kadar başarılı olur.Bunun için yavrunun anne ve babasını görev yaparken izlemeniz seçeceğiniz yavrunun geleceği hakkında bilgi almanıza yardımcı olur. Diğer bir önemli unsurda Cesarettir. Köpeğin koruma içgüdüsü yüksek ve ısırmayı seviyor olabilir ancak kötü adamın karşı saldırısında görevinden vazgeçip geri çekilir, ürkeklik gösterir ise köpek görevini tam anlamı ile yapamayacaktır köpeğe yapılan yatırım ve eğitim ise o an boşa gidecektir.Özellikle bu ürkek köpek saldırı esnasında sert bir darbe ile karşılaşır ve geri çekilir ise çok büyük bir ihtimal ile bir daha saldırmayacak geri planda kalmayı tercih edecektir. Bunun için ilk önce bakılacak yerlerden biri köpeğin kalbidir. Biz köpeğin kalbine bakarak içinde ne olduğunu ve karışık, zor durumlar ile tehdit altında ne hissettiğini anlamak zorundayız. Aradığımız şey ise son derece güçlü cesarettir. Şu unutulmamalıdır ki;cesaret köpeğin kalbinde yatar.Sonsuz bir sevgi ve sadakat ile bağlı olduğu sahibine veya eğitmenine karşı girişilecek ölümcül bir hareket karşısında kendi güvenliğini ve hayatını hiçe sayarak cesareti ile tehdide karşı koyan köpek ideal bir koruma köpeğidir.Cesareti olmayan bir koruma köpeği ise boş bir köpektir.


Doğumdan sonra 24-48 saat arasında yapılacak testler;

Yavrular memede iken memeden alın ve doğum sandığının bir köşesine koyun ilk önce hangi yavruların durumun farkına vardığını ve annesini aradığını gözlemleyin . Yavrular ve anne doğum sandığında iken anneyi yavruların yanından uzaklaştırın ve hangi yavrular annesine ulaşmak istiyor,eğer hepsi harekete geçerse ilk önce davrananları kaydedin.  Altıncı Haftadan Sekizinci Hafta ve sonrasında yapılacak testler; Yavrular artık kardeşleri ile sosyal davranış içerisine girip dışarıya cevap vermeye başladığı zaman bir bez parçası alın ve yavrular ile oyuna başlayın.Hangi yavrular bezi ısırmak istiyor,beze sahip olma isteklerine göre sıralayınız. Yavruları teker teker alın ve sırt üstü yatırarak elinizi yavrunun göbeğinde sabit tutun,hangi yavrunun bu durumdan kurtulmaya çalıştığını ve hangi yavruların hareketsiz kalarak size teslim olduğunu kaydedin.İstenilen davranış yavrunun size teslim olmayıp bu durumdan kurtulmak istemesidir. Yavrular hep birlikte iken ellerinizi çırparak yavrulara doğru koşun ve hangilerinin korkusunu yenip size geri döndüğünü kaydedin. Aynı hareketi sesinizi yükselterek yapın ve sonuçları kaydedin. Yavrular arasına bir tenis topu atarak hangi yavruların bu nesneyi keşfetmek ve oynamak istediğini kaydedin.İstenilen davranış yavrunun topa giderek oyuna başlamasıdır. Yavruları teker teker dışarı çıkararak biraz önce kullandığınız topu veya bir sopayı atarak,yavrunun davranışını gözlemleyin.Yavru atılan cismi alıp oynamalı ve en iyisi cismi yerden alıp size doğru koşmalıdır.Bu davranış onun size kolayca cevap vereceğini kanıtlar. Yavrunun önüne ses çıkartan bir cisim atarak,Örneğin içi küçük taş veya fasulye ile doldurulmuş bir konserve veya bir teneke meşrubat kutusu.Yavrunun davranışını gözlemleyin yavru bir anlık korkusunu yenip atılan cisme yaklaşmalı ve onu keşfetmek için çaba harcamalıdır. Yavruyu yalnız başına bir kafeste iken yabancı bir kişiden yavrunun kafesine girmesini ve çömelmesini isteyin.Burada yavrudan istediğimiz davranış yabancı kişiden korkmayarak ya da tam aksine saldırgan davranışta bulunmadan yabancı kişiye yaklaşmalı ve onu tanımaya çalışmasıdır.Şimdi arkadaşınızdan ayağa kalkmasını ve kafaste dolaşmasını isteyin.Yavru kişiyi takip ediyor mu? yoksa ürkeklik gösterip saklandımı?Ürkeklik gösterdi ise hemen bu hissini yenip yine arkadaşınıza yaklaşdımı? Yavruyu alışık olmadığı diğer bir kafese alın.Yavru çevreyi araştırmaya başlamalı ürkeklik göstermemelidir. Yavrulara dört metre genişilk ve bir metre yüksekliği bulunan ve içinden çıkış noktası bir tane bulunan bir engel hazırlayarak.Yavruları çağırın hangi yavrunun size gelmek için engeli aşmak istediğini veya çıkış noktasını bulduğunu kaydedin. Yavru boyun tasmasına alıştığı ve sevk tasması ile yürüdüğü zaman bir arkadaşınıza şemsiye verin ve yavru ile arkadaşınızın yanından geçerken yavruyu tehdit etmiyecek bir biçimde şemsiyeyi açmasını isteyin.Yavrudan beklediğimiz davranış aşırı korkmaması,kuyruğunu bacakları arasına sıkıştırmaması ve kulaklarını yatırmayarak geride kalmamasıdır.Yavru açılan şemsiyeye ilgi ve dikkat göstermeli korkusunu kısa sürede yenmeli,şemsiyeye yaklaşma isteği içerisinde olmalı.  Bir koruma köpeği genel karakterini bir yada iki yıl sonra yada daha geç zamanda bulabilir.Bundan dolayı acele etmemeli ve köpekteki koruma ve savaşma içgüdüsünün nekadar yüksek olup olmadığına hemen karar verilmemelidir.